Verkopen 13% omlaag

Aaaaai.

We hadden het al een beetje verwacht, maar toch doet het pijn! De huizenmarkt zit in de slob, en komt er ook nog niet uit…

Begin deze week hadden we nog ff hoop, want het consumentenvertrouwen in de huizenmarkt was gestegen naar een record voor dit jaar. Ik ben bang dat volgende maand in de peiling het vertrouwen weer gaat dalen…

Vandaag heeft de NVM de kwartaalcijfers gepresenteerd over het derde kwartaal. Het aantal verkochte huizen is met 13% gedaald ten opzichte van vorige jaar en de prijzen met 1,3%.

De NVM heeft een baaldag

Ger Hukker, voorzitter NVM: “We zien dat het lichte herstel in de eerdere kwartalen van 2010 nog niet doorzet, terwijl we dat wel hadden gehoopt. De onzekerheid bij consumenten is nog groot, onder meer door het wegvallen van allerlei subsidies en de moeizame discussie over de hypotheekrenteaftrek en andere bezuinigingen.”

Nationale Hypotheek Garantie

Komt hij weer met zijn subsidies, NHG is juist gunstiger geworden… Maar ik ben het wel met hem eens dat de discussie rond de hypotheekrente aftrek een grote boosdoener is geweest het afgelopen kwartaal. Vandaar ook dat met de nieuwe regering het vertrouwen nu weer stijgt. Laten we hopen dat het vierde kwartaal daarom een verbetering in de markt betekent. Gelukkig probeert de NVM de markt niet omhoog te lullen met te positieve cijfers.

Hypotheekrenteaftrek

VBO directeur Hans van der Ploeg geeft ons als commentaar dat hij vooral blij is dat het dossier hypotheekrenteaftrek nu is afgesloten. Hij ziet dezelfde slechte markt als de NVM die ziet en hoopt dat de markt nu gaat aantrekken, maar vindt wel dat er een brede discussie over de woningmarkt nodig is, over koop en huur, met alle partijen zoals Vereniging Eigen Huis, het Ministerie van Financien, Aedes (de woningcorporaties) en uiteraard de makelaars. Hij vraagt zich bijvoorbeeld ook af waarom het mogelijk is dat iemand die twee keer modaal verdiend in een gesubsidieerde huurwoning kan wonen.

Te Koop

Er staan op dit moment erg veel huizen te koop, ongeveer 300.000. Gelukkig zien we dat de gemiddelde vraagprijs gedaald is. Dat betekent dat men realistischer is geworden over wat je kan krijgen voor je huis. Ik hoor makelaars daar erg vaak over klagen, dat de eigenaren te veel vragen en daarom hun huis niet verkopen. En ik denk ook dat die makelaars gelijk hebben. De tijd van mooie winsten op je huis maken is voorbij.

Overigens is Drenthe de enige uitzondering. Daar gaat het wel beter met de huizenmarkt. Nou ja, fijn voor ze…

Kadaster

Het Kadaster is naast de NVM (en JAAP.NL 😉 natuurlijk ook een toonaangevende partij als het gaat om de huizenmarkt, hun vastgoedbericht van september meldt:

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in de periode augustus 2010 gemiddeld 0,4% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ten opzichte van de vorige maand waren de prijzen 0,2% lager. In augustus zijn bij het Kadaster 10.411 verkochte woningen geregistreerd. In vergelijking tot augustus 2009 is het aantal geregistreerde verkopen gestegen met 8,77%.

Nou, dat is ongeveer hetzelfde beeld. Niet best.

Verkooptijd

Kijk en wat ik met ook altijd afvraag is, ALS ik nu mijn huis te koop zet, hoe lang duurt het dan voordat het verkocht is. Dat is een lastige vraag, want het ligt om te beginnen aan de prijs. Ieder huis, ook lelijke kunnen worden verkocht tegen de juiste prijs. En snel ook! Mijn schoonouders bijvoorbeeld hebben hun huis van rond de 350.000 euro in Amstelveen in vier weken verkocht. Voor de vraagprijs. Misschien was die dan te laag, maar dat denk ik niet, het was gewoon de goede prijs. Precies goed zelfs.

Huizen die nu op JAAP.NL staan, staan gemiddeld 10 maanden te koop. Dat is best lang. En in dat gemiddelde zitten dus ook de huizen die net op de markt zijn gekomen. Dus als ik mijn huis nu te koop zet mag je aannemen dat ik er wel een jaar over ga doen, gemiddeld. Kan dus ook 2 of 3 jaar worden. Niet best weer.

Bezichtigingen

Het aantal bezichtigingen registreren wij ook. Niet het absolute aantal, maar we zien wel de trend. En die is vlak. Dus er zijn ook niet meer mensen die bezichtigen (door dat betere vertrouwen wat we allemaal hebben). Het blijft dus kijken, kijken, niet kopen, want de bezoekers op sites als Funda en JAAP.NL blijven onverminderd hoog!

Dan hebben we nog de positivo’s van Woningmarktcijfers: “De woningmarkt is door het diepste deel van het dal.” En ABF Valuation: “Voor het eerst sinds het 4e kwartaal van 2008 is er weer een positieve prijsontwikkeling op jaarbasis waar te nemen.”

Dream on guys!

Nou, ik hoop dat we volgend kwartaal beter nieuws hebben, maar het belangrijkste wat ik iedereen nogmaals op het hart wil drukken is: koop geen huis als je nog een koophuis hebt! Eerst je eigen huis verkopen!

The following two tabs change content below.
Directeur van JAAP.NL.Al 15 jaar in de eCommerce.HP, Apple, Wehkamp, Sunweb, OMD... Wedstrijdzeiler, hobbyfotograaf.

Laatste berichten van Hans Voorn (toon alles)

11 Reacties

 1. Goedemiddag Lien,

  Dank voor je bericht.
  Prijzen zijn erg afhankelijk van gebied, concurrentie etc.

  Daarom wil ik jou graag helpen en kijken of wij e.e.a boven water kunnen krijgen.
  Bel mij even en ik zal kijken of in het gebied waar jij zoekt een ter plekke goed ingevoerde, makelaar bij mij bekend is.

  Gaat het goed, vertel het verder.
  Gaat het niet goed, bel mij.

  Vr.gr. Barend Treep (NVM Makelaar)
  0294 – 43 23 23

  reageren
 2. wij zijn starters van in de 40.Wat ik merk dat de prijzen nog veel te hoog zijn .En dat er veel gerotzooid wordt met de vraagprijs dat gaat op en neer bij de huiseigenaren en leugens hoe lang hun woning te koop staat. Als je met de NVM makelaar praat die zegt de markt trekt aan. Voor hun eigen portemonnee.
  Wat is jullie advies.
  Alvast bedankt

  Groet, lien

  reageren
  • Neem je eigen makelaar in de arm die alles voor jullie kan uitzoeken m.b.t. looptijd maar jullie ook een advies geeft over de waarde van het huis, wat de verkoper of zijn makelaar ook aangeeft. Zo sta je tenminste niet alleen tegenover de verkoper en zijn makelaar en kun je jullie bod goed laten onderbouwen. Op sommige locatie trekt de markt ook wel wat aan maar op sommige ook weer totaal niet.

   Heel erg veel succes met deze belangrijke stap in jullie leven.

   Vriendelijke groet,
   Esther van Heteren

   reageren
  • Hallo Lieneke,
   Het beste advies wat ik kan geven is om een echte, goede, betrouwbare makelaar in de arm te nemen om jullie te begeleiden. Die zijn er namelijk wel!

   Niet zozeer omdat ik van mening ben dat je niet zonder makelaar kan, maar juist om nog meer ergernissen en frustraties te voorkomen.

   Als je mij via de contactpagina (http://www.descherpepen.nl/contact/) laat weten in welk gebied jullie zoeken wil ik je graag assisteren met het vinden van een makelaar die je meerwaarde biedt bij het vinden van een thuis.

   Ook ik kan die leugens en gerotzooi niet uitstaan.

   reageren
  • Hoe lang een woning in de verkoop staat is niet zo heel belangrijk voor de koper. Er zijn op dit moment gewoon teveel huizen op de markt en er zijn te weing kopers.
   Als koper moet je kijken of dit huis je past en of de prijs je past. Voor dit laatste kun je inderdaad het beste een eigen aankoopmakelaar inschakelen om je goed voor te laten lichten.

   De NVM en ook veel makelaars houden graag de schijn op dat de markt weer aan begint te trekken. Ik denk dat we er nog niet zijn, maar een koper heeft nu wel goud in zijn handen en kan goed(koop) een huis kopen.

   reageren
  • Beste Lieneke,

   Schakel toch echt een deskundige NVM makelaar in die jouw belangen kan behartigen! Let op wel een makelaar die plaatselijke bekendheid geniet!! Tuurlijk kost dat jullie wat doch het levert veel meer op dan het kost.

   reageren
 3. AMSTERDAM De huizenprijzen in Amsterdam zijn in het 3e kwartaal 2010 met 1.0% gestegen tov het 2e kwartaal 2010 (t.o.v. een jaar eerder een stijging van 7.2%);

  reageren
  • Joan, weet je ook wat de verandering ten opzichte van de verkoopduur is geweest, alsmede het verschil tussen vraagprijs/verkoopprijs? Stijging van een vraagprijs alleen zegt niet zo heel veel…

   reageren
 4. Vaak kom je weer in dezelfde uitgangspositie terecht als de termijn van het voorbehoud verkoop eigen woning verlopen is…zet gewoon je eigen huis te koop als je wat anders wilt en koop als je het geld op zak hebt…het is helaas niet anders…wees reeel in deze tijd ook met de prijs…

  reageren
 5. @Gert

  Daar heb je eigenlijk wel gelijk in

  reageren
 6. Hans, niet helemaal met je eens. Koop wèl een huis als je een eigen woning hebt! Maar…. Doe dit onder voorbehoud verkoop eigen woning. Zorg dat je scherp aankoopt (in de huidige markt moet dat toch kunnen) en zet je eigen woning vervolgens ook scherp in de markt. Net zoals sommige schoonouders doen 😉

  reageren

Trackbacks/Pingbacks

 1. » Verkopen 13% omlaag De Scherpe Pen - [...] Verkopen 13% omlaag7 oktober 2010 - Hans Voorn // [...]

Geef een reactie

Google+