Stille verkoop. Hele stille verkoop.

Begin deze week kwam ik thuis en zag dat één van m’n buurtgenoten z’n woning in de verkoop heeft gezet. Eén makelaarsbord op de begane grond en één op de eerste etage. Ziet er dus uit als een woning met twee woonlagen inclusief tuin in de Amsterdamse Pijp. Nu woon ik hier inmiddels twee jaar en het bevalt me heel goed, dus geredeneerd vanuit mijn wooncarrière is dit een interessant object.

Diezelfde avond kroop ik achter m’n laptop. Zoekopdracht op Funda: postcode 1073. “Vreemd, het pand staat er niet tussen. Zoeken op kaart levert ook niets op. Morgen nog maar eens kijken…”

De volgende ochtend nog een blik op het pand geworpen en de naam van de verkopende makelaar in m’n geheugen geprent. Nu ben ik niet kapot van de websites van meeste makelaars, maar daar zou ik toch in ieder geval de details van dit pand kunnen vinden. Niets bleek minder waar. Ik vond een lange lijst met woningen (waar kan ik filteren/sorteren?), maar het paleisje van mijn voorkeur stond er niet tussen.

Deze week heb ik nog vaker gekeken, maar ik kan het pand nog steeds niet vinden op Funda. Ook staat het nog niet op de site van de makelaar. Het zal waarschijnlijk wel aan mij liggen, maar waarom vind ik het nergens? Moet ik echt het telefoonnummer op het bord bellen? Kan iemand van jullie mij dit uitleggen?

The following two tabs change content below.
Geboren in Almelo, opgegroeid in Doetinchem, woonachtig in Amsterdam. Civiel ingenieur, werkzaam in projectontwikkeling, geïnteresseerd in internet, social media en gebruiker van Blackberry en iPhone

Laatste berichten van Mark Keuter (toon alles)

8 Reacties

 1. Ik heb inmiddels een professionele huizenjager ingeschakeld, dus ik verwacht de woning dit weekend op het wereldwijde web.

  reageren
 2. wat een rare mensen heb je toch. Net alsof je met alleen een bord de markt op zoekt. zal wel geen mva makelaar zijn, want die hanteren strikte regels waarbij je eerst aanmeldt op de diverse sites en dan een bord plaatst. Jammer dat ik van de week niet in de straat was, had er wel een koper voor gehad.

  reageren
 3. Misschien is het wel een bewuste keuze om de woning “nog” niet op internet te zetten. Ik sprak laatst een makelaar die wacht twee weken met het op internet zetten van een woning nadat hij het verkoopbord in de tuin heeft geplaatst om zo reacties naar zijn kantoor te genereren. En voilá! De kans is dan groter dat je serieuze belangstellenden hebt. Als makelaar kun je dan gebruik maken van je commerciële talenten en alle registers opentrekken om de belangstellende te informeren over de woning. Zoals je zelf al aangaf heb je de site van de bewuste makelaar al gespeld. Díe makelaar vergeet je niet meer!

  reageren
  • Die mogelijkheid die je schets kan, maar ik deel de redenering van die makelaar niet.

   Het doel is om je maximaal in te zetten om de woning verkocht te krijgen voor je klant, niet om ‘verkeer’ naar je kantoor te genereren.

   Met deze methode vertraag je (mogelijk) de verkoop met 2 weken. Dat kan toch nooit je bedoeling zijn als makelaar?

   Als het mijn makelaar zou zijn is hij de opdracht dezelfde dag nog kwijt.

   reageren
   • Het doel is, volgens de makelaar, om reacties uit te lokken van potentiële belangstellenden voor die specifieke woning. En natuurlijk is het mooi meegenomen dat er extra traffic naar zijn kantoor komt.

    reageren
    • Beke, dank voor je reactie. Het geeft in ieder geval inzicht in de achterliggende gedachte.

     Overigens heeft m.i. de makelaar maar één doel: zijn opdrachtgever helpen de woning te verkopen. Hierbij is de makelaar verantwoordelijk voor het etaleren van de woning, wat volgens mij altijd zo breed mogelijk moet.

     reageren
     • NVM makelaars hebben strikte regels ten aanzien van het aanmelden; het is niet toegestaan borden te plaatsen als de woning niet aangemeld is in het uitwisselingssysteem van de NVM makelaars. Een makelaar kan er wel voor kiezen een woning niet op Funda te zetten. Maar dan wil een eigenaar van een huis kennelijk zijn huis niet verkopen, maar alleen maar te koop zetten!

 4. Bij minder wind, dien je alle zeilen bij te zetten: als je je woning wilt verkopen poets je hem op, maakt mooie foto’s en schreeuw je het uit dat dit DE woning in de markt is.
  Een stille verkoop werkt niet alleen,maar je haalt tevens de transparantie uit de markt.

  het belangrijkste; een makelaar werkt louter voor zijn opdrachtgever. Deze is hier niet bij gebaat ( al denkt hij zelf van wel).

  reageren

Geef een reactie

Google+