Onrust bij kopers blijft

Onrust over de hypotheekrenteaftrekEr was heel even rust omtrent het H-woord, met het oog op een mogelijke rechtse regering. Ondanks dat uitzicht bleef de consument, de koper, terughoudend. Want wat gaat er gebeuren…?

Onrust om niets

Het zal geen ene moer uitmaken. Linksom of rechtsom, desnoods recht door het midden, er zal een moment komen dat er iets aan de hypotheekrenteaftrek gaat veranderen. Geen idee hoe, maar het gaat gebeuren. Dat is absoluut geen reden om met de billen samengeknepen op de bank te blijven zitten.

Het maakt geen verschil

Geen groot verschil moet ik zeggen. Er is geen enkele partij die het hele subsidie- en belastingstelsel (met betrekking op de woningmarkt etcetera) snel en daadkrachtig op z’n kop zal zetten. Alle partijen weten wel dat de impact daarvan op de BV Nederland te groot is. Kijk maar naar de voorbeelden uit Zweden.
Wat dan nog? Stel, ik zeg stel dat er een coalitie komt die gekke dingen gaat doen. Oorzaak is gevolg… Nederland zal dat niet accepteren, binnen 4 jaar een nieuwe regering en de boel wordt wederom aangepast en veranderd. What else is new?

Mooie praatjes

Het probleem zit hem er in dat de consument niet gelooft dat het grofweg genomen geen impact op de portemonnee heeft. Welke mooie woorden er ook gezegd worden, hoe geruststellend het ook klinkt, de koper gelooft het niet.
Geloof jij de woorden van een politicus? Gelooft de consument de sympathieke woorden van een makelaar?

Geloofwaardigheid

Daar zit hem het probleem. Al jaren lang vertellen politici A, vervolgens doen ze B wat C tot gevolg heeft (zie het artikel over breekpunten). Waar herkennen we dat nog meer? Oh ja, de makelaardij…. Lees deze reactie van een consument maar eens op een eerder blog. Hoe kan je dan als makelaar nog de onrust bij een koper wegnemen, als je niet vertrouwd wordt?

Coalitie

Geen idee wat er nu in Den Haag gaat gebeuren. Maakt ook niet uit, de invloed die ik er op kan uitoefenen heb ik 9 juni gebruikt. Laten we echter stoppen met ons druk maken over OF er iets gaat veranderen en kijken naar HOE we het het beste kunnen gaan veranderen. Tegelijkertijd moet er gewerkt worden aan het herwinnen van het vertrouwen bij de consument.

Wanneer er een verandering voor de deur staat zijn er vier fasen die je doorgaat: ontkenning, tegenwerking, berusting en acceptatie. In welke fase zit jij?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

3 Reacties

 1. Dat is allemaal mooi geschreven heren, maar daar komt de vastzittende woningmarkt niet mee op gang. Door minder te lenen, zoals Michel voorstelt, is het maken van wooncarrière vrijwel onmogelijk en daarmee vervalt een van de belangrijkste verhuisredenen. Het relativeren van het huidige politieke klimaat, zoals Han doet, is nuttig, maar voor dovemansoren. Immers geldt hier de wet “bij twijfel, niet inhalen”.

  Wat naar mijn mening wel helpt, is de klant inzicht geven in de financiën rondom het kopen van een huis. Inclusief alles wat in Tiel geregistreerd staat. Laat de banken en geldverstrekkers eens eenvoudige Jip en Janneke rekenmodellen maken en deze flink promoten. Op basis van de visies op de hypotheekrenteaftrek van de verschillende partijprogramma’s moet de consument zelf kunnen zien wat de financiële consequenties zijn voor hun eigen situatie. De meeste consumenten hebben namelijk inhoudelijk geen flauw benul en varen mee op de golven van onrust rondom het h-woord.

  Goed financieel inzicht in Jip en Janneke taal geeft het vertrouwen om te gaan verhuizen.

  reageren
  • Frank, je voorstel om het totale kostenplaatje over de financiën omtrent zelfstandig wonen (koop en huur) op duidelijke en begrijpelijk manier inzichtelijk te maken juich ik toe!

   Het zou de kansen en mogelijkheden er voor consumenten waarschijnlijk makkelijker op maken.

   Ik ben wel van mening dat het niet de oplossing is om de woningmarkt weer vlot te trekken, maar het kan er zeker aan bijdragen.
   Als die onrust nu eens weggenomen kan worden…

   reageren
 2. Consumenten moeten er geen groter drama van maken dan nodig is. Als je de financiele consequenties van een van de grootste en belangrijkste aanschaffen in je leven niet kunt overzien, moet je lekker blijven huren.

  Overigens mogen de banken en hyotheekadviseurs zich ook erg aantrekken debet te zijn aan deze bij consumenten heersende onzekerheid. Te vaak werd niet gekeken wat voor mensen verstandig was om te lenen, maar naar wat maximaal mogelijk was.

  Waarbij het liefst nog de slechts op papier bestaande voorwaarde in een lening voor een verbouwing of een consumptief krediet moest worden omgezet. Veel mensen zullen in deze tijden van kredietcrisis merken dat ze beter wat conservatiever hadden kunnen lenen. Zonder de voorwaarde volledig te verzilveren of op een lager dan mogelijk geacht inkomen te kunnen lenen.

  En de onzekerheid over het wel of niet blijven voortbestaan van de hypotheekrenteaftrek? Die los je simpelweg op door te kijken wat je zou kunnen lenen zonder deze subsidie. Want het verrekenen van je renteaftrek op je maximaal te lenen bedrag is gewoon een vorm van zelfbedrog. Pas als je uitrekent of je zonder renteaftrek de hypotheeklasten voor een bepaalde woning kunt opbrengen.

  reageren

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wat gaat de woningmarkt doen? « Makelaars Blog - [...] al op andere blogs geschreven (zoals o.a. op http://www.descherpepen.nl/2010/onrust-bij-kopers-blijft/) zal het nieuwe kabinet de hypotheekrenteaftrek verder aan banden leggen.…

Geef een reactie

Google+