Huizenprijzen stijgen volgend jaar met inflatieniveau

Inflatie en huizenprijzenKan jij het allemaal nog volgen? Het ene moment wordt er geroepen dat de huizenmarkt volgend jaar instort, het volgende bericht heeft het over stijgende huizenprijzen. Vraag mij niet waar het naar toe gaat in 2011, net zoals jij weet ik het echt niet. Dat het turbulent blijft durf ik wel hardop uit te spreken.

Wetenschap

Wanneer de wetenschap zich er mee gaat bemoeien is het wel de moeite waard om te luisteren. Zo is er vorige week een onderzoeker (Paul de Vries) gepromoveerd op het verbeteren van het huizenprijsmodel voor de TU Delft.

Het voorspellen van huizenprijzen was, volgens hem, nooit echt heel moeilijk. Totdat de kredietcrisis alle economische modellen door elkaar heeft geschud.
Desondanks beweert hij een belangrijke voorspellende variabele te hebben gevonden.

22%

Het schijnt dat mensen geneigd zijn om een kleine 22% van het bruto inkomen aan hun huis te besteden. Wanneer dat percentage landelijk lager ligt, dan stijgen de prijzen en andersom. Dat zou wel verklaren waarom er tussen 1990 en 2007 zo’n sterke stijging in huizenprijzen is geweest. Door de opkomst van de aflossingsvrije hypotheek kwam het percentage onder de 22% te liggen.

Kleine stijging

Volgens de wetenschapper ligt het landelijke percentage wat aan het huis besteedt wordt tegen de 22% aan. De verwachte inflatie voor volgend jaar is 1,6%, dus zullen de huizenprijzen vermoedelijk ook met 1,6% stijgen.

Nieuwbouw

Huizenprijzen stijgen volgend jaar met inflatieniveauOok al is de nieuwbouw van huizen ingezakt, het zal geen invloed hebben op de landelijke huizenprijzen, aldus de promovendus. Wel zegt hij dat de samenhang van huizenprijzen tussen de provincies minder gaat worden. Het blijft dus slecht nieuws voor de buitengebieden in Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.

Wat denk jij dat er volgend jaar gaat gebeuren? Stort de markt weer in of stijgen de prijzen met 1,6%?

Bron: Intermediair

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

2 Reacties

  1. Tsja. Denk dat je de mening van elke professor/econoom met een flinke korrel zout moet nemen. Elke theorie bleek fout te zijn toen ‘volledig onverwacht’ de kredietcrisis uitbrak…

    Ben het dus wel eens met Marijn v.w.b. zijn laatste opmerking: de wetenschap weet het niet.

    Blijft koffiedik kijken, maar ik denk dat 2011 bepaald geen topjaar wordt. Hoeft natuurlijk niet kommer en kwel te betekenen voor elk kantoor, maar ik zie de markt echt niet nieuwe pieken bereiken in 2011.

    reageren
  2. Als ik de ontwikkelingen dit jaar door trek, dan wordt volgend jaar een topjaar, we zien de afgelopen 3 maanden een flinke toename in aantallen transacties, met name in het segment tot 312500 (NHG grens). Wat je goed ziet is dat woningen waar een bijzonderheid aan zit (geen afgekochte erfpacht, lidmaatschapsrecht, groot onderhoud) die gaan lastig tot niet. Je moet denk ik als makelaar scherp zien te prijzen en helder houden dat de verkoper je maar voor 1 ding uitnodigt; verkopen. We zullen zien wat het volgende jaar brengt, de Amsterdamse markt is in de geschiedenis vaker een graadmeter voor de rest van het land gebleken, als de uitzendbranche voor de economie. Laten we er van uit gaan dat dat nu ook het geval is, want, ook de wetenschap weet het niet.

    reageren

Geef een reactie

Google+