Selecteer een pagina

Het volgende artikel kwam ik tegen (via twitter) op beursbox. Een website over belastingen enzovoorts, iets waar ik me dus niet mee bezig houd. Echter, de insteek van dit artikel is interessant. Het zal mij benieuwen hoe jullie hier naar kijken en wat jullie er van vinden.

Geschreven door Tom Lassing (17 feb, 08:09)

Prijsontwikkeling huizenmarkt USAWie naar een grafiek met de huizenprijzen sinds 1988 kijkt, kan zien dat de stijging in Amerika in het niet valt bij de stijging van de huizenprijzen in Nederland. We hebben allemaal gezien hoe keihard de Amerikaanse huizenmarkt in elkaar is geklapt. Gezien de enorm dure huizen in Nederland, moeten we niet gek staan te kijken als ook hier de prijzen fors dalen.

Als de prijzen 33% dalen in Nederland, dan zitten we op het niveau van België. Als we in Nederland 50% in waarde dalen, zitten we op het niveau van Duitsland…

Nu kunnen er natuurlijk redenen zijn dat huizen in Nederland duurder moeten zijn… Denk aan tekorten of de geboden kwaliteit, maar de verschillen zijn wel erg groot.

Ontwikkeling huizenprijzen in NederlandDe voornaamste reden van de hogere prijzen in Nederland is niet omdat huizen hier beter of groter zijn. Ook niet omdat tuinen groter zijn. Ook de kwaliteit is niet hoger dan in de omringende landen. De enige reden dat Nederlanders meer betalen, is omdat ze een deel van de hypotheekrente terug krijgen. Nederland was dus in staat om 30 tot 40% meer te lenen en een huizenmarkt ‘weet’ dan wel wat te doen. Dat is namelijk gewoon de prijzen met dat niveau omhoog brengen.

Waarom rijden zowel Duitsers als Belgen met mooiere auto’s? Simpel! Ze hebben door lagere hypotheken privé meer geld om uit te geven en hun regeringen hebben meer geld om de belastingen op voertuigen lager te houden. De Nederlandse regering geeft immers de miljarden uit aan compensatie voor huizenbezitters met een (te hoge) hypotheek.

Heel veel Nederlanders hebben een probleem. Hun huis is in feite 30% te duur. Zodra logischerwijze de lucht er een keer uit gaat, rest een hoge hypotheek en uiteindelijk voor velen een restschuld.

Dat hangt de huizenbezittende Nederlander dus massaal boven het hoofd. Dat terwijl iedereen ook weet dat er bijgespaard moet worden voor het pensioen.

Het is dus wel duidelijk dat Nederland over een jaar of twintig een serieus probleem heeft.

Er is misschien nog één lichtpuntje… De babyboomers gaan over twintig jaar massaal hemelen. Hoeveel geld gaan die naar de volgende generatie overdragen? Gaan die wel wat overdragen, of hebben juist de babyboomers de grote hypotheken en zadelen ze dus in feite hun nageslacht met een extra probleem op?

Het bovenstaande mag dan misschien erg simplistisch gesteld zijn, maar zit hier ergens toch een kern van waarheid? Jullie reacties zijn welkom!

bron: BeursBox

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+