Selecteer een pagina

Misschien dat deze vraag wel erg ver gaat. Want wat heeft de bestrijding van armoede met een woningcorporatie te maken? Meer dan je denkt!
Dit is deel 4 van de blogserie over het kijkje achter de schermen bij een woningcorpratie. Dit is het bonus deel, onverwacht maar wel inspirerend. Wat ik heb gehoord verdient het om herhaalt te worden, zo is mijn mening.

Geen keuze

Het is een opgave, geen keuze om je als woningcorporatie met de bestrijding van armoede bezig te houden. Er moet wel gekozen worden om die opgave aan te durven. Veel woningcorporaties staan dichtbij de mensen die op, boven of onder de armoedegrens leven. Daar ontkom je niet aan. Hoe je daar, als bedrijf, mee omgaat is wel een keuze. Een hele bewuste keuze, waar bij stilgestaan dient te worden.

Van vastgoedontwikkeling naar woonomgeving

In het eerste blog van deze serie schreef ik al dat de essentie van een woningcorporatie, traditioneel gezien, bij vastgoedontwikkeling en beheer ligt. Die eenzijdige benadering werkt, alhoewel dat naar persoonlijk inzicht steeds minder goed functioneert. De aanpak van een complete woonomgeving, als corporatie, is de andere zijde van de medaille. Groot en breed opgezet waarbij je als corporatie wel degelijk een verschil kan maken. Dat kan je niet alleen, maar wel door samen te werken met overheid, goede doelen en verschillende andere platformen die zich bezig houden met armoede en leefbaarheid.

Samenwerkingsprojecten

Er zijn meerdere projecten waar de woningcorporatie Beter Wonen een bijdrage aan levert. Twee daarvan ga ik hieronder beschrijven inclusief het ‘nut’ ervan en waarom het voor een corporatie een voordeel is om te participeren. De sociale cohesie die er door ontstaat is essentieel.

  • Streetsoccer
    Nee, het organiseren van een potje voetbal maakt geen verschil. Een volledig project wel. Het zorgt, vanwege de populariteit van voetbal, voor meer verbinding in de wijk. De organisatie wordt niet zelf geregeld, maar uit handen gegeven aan de bewoners/huurders van de wijk. Het praktische gedeelte wordt gefaciliteerd, zoals het ‘veld’, de flyers en marketing. De lokale huurders echter moeten er zelf voor zorgen dat de straat autovrij is, dat de parkeerplekken leeg zijn. Dat doen ze graag, want onderdeel van de streetsoccer is de aanwezigheid van lokale helden van Heracles! Ook tijdens de wedstrijdjes zijn de ouders uiteraard aanwezig. Daar waar kinderen samen spelen en ouders er bij staan, ontstaat er begrip, saamhorigheid en verbroedering. Ten gunste van de woonomgeving.
  • Heitje voor een karweitje
    Ossenkopjes-verdienenDie benaming legt in ieder geval uit dat dit project van twee kanten moet komen, maar het heeft niets met scouting te maken. De situatie is als volgt: grote sporthal wordt in de wijk gesloopt. Nieuw sportcentrum (IISPA) komt er voor terug maar verder weg op fietsafstand. Alleen, veel gezinnen (met kinderen) hebben geen fiets! In Almelo is er bij SOWECO een ‘Leerwerkplek fietsen’ waar mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking fietsen repareren of zelfs uit 3 kapotte fietsen 1 nieuwe maken. Door ‘klusjes’ in de woonwijk uit te voeren die de leefbaarheid vergoten kan de jeugd ‘ossenkopjes’ verdienen (genoemd naar de wijk). Met 6 ossenkopjes koop je een gebruikte fiets bij SOWECO. Hier worden heel simpel 3 vliegen in 1 klap geslagen. Of nog veel meer, zoals te lezen valt op de website over de wijk Ossenkoppelerhoek.
    Persoonlijke noot: met regelmaat rijd ik door deze wijk en het viel me absoluut op dat de sfeer in de wijk beter is. Door de jeugd te betrekken bij de woonomgeving is er minder last van hangjongeren en het aantal vernielingen is ook gedaald.

IJS

Om ergens een bijdrage in te kunnen leveren is het noodzakelijk dat je de pijnpunten te weten komt. Wat speelt er in de wijk? Ga dat maar eens ‘vragen’ in je goede pak in een woonwijk. Je krijgt wel antwoorden, maar net niet dat wat je eigenlijk wilt weten. Een goede oplossing zit hem vaak in de eenvoud. Huur een ijskar en ga ijsjes uitdelen. Dat is precies wat Beter Wonen deed. Praat met de kinderen en luister. Luister naar wat ze wel en niet leuk vinden aan de plek waar ze wonen. Wat ze wel en niet doen en hoe anderen daar op reageren. Een goedkope en positieve manier om heel erg veel over de wijk te weten te komen.

Samenwerken

Alleen krijg je lang niet zoveel gedaan als samen. Door als verschillende organisaties, stichtingen en bedrijven samen te werken creƫer je meer mogelijkheden. Je kan elkaar verstreken op een vlak waar je normaal niet aan denkt. Juist het bijelkaar brengen van die verschillende groeperingen kan zorgen voor nieuwe kansen. Zo kan je als woningcorporatie een samenwerking op gang brengen tussen de voedselbank en bezitters van een volkstuintje. Voorbeeld? Stel als corporatie braakliggend terrein ter beschikking aan liefhebbers van tuinieren en laat die sla, boontjes en tomaten kweken. Die groente wordt vervolgens door de voedselbank verstrekt aan die gezinnen die dat het hardst nodig hebben. Eenvoud regeert!

The end

Hiermee rond ik deze 4-delige blogserie over een kijkje achter de schermen bij de woningcorporatie af. Natuurlijk heb ik alles kort en krachtig (getracht) te houden. De informatie die ik gekregen heb is vele malen meer en breder. Een dikke dank je wel gaat naar Peter van der Hout (Directeur Beter Wonen) voor de uitgebreide informatie en het inspirerende gesprek wat we hebben gehad. Er is een wereld voor me open gegaan. Ik ben onder de indruk van de opzet van de omschakeling van vastgoedontwikkeling naar het aansturen van een woonomgeving door deze woningcorporatie. Er zullen er vast wel meer zijn die inmiddels breedschalig bezig zijn, volgens mij het juiste traject!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+