Gaat de NVM leden verliezen?

Maandagavond (8 feb) was een stevige avond voor de makelaardij. Tros radar had een groot item in de uitzending over de onjuiste voorstelling van het aantal vierkante meters woonoppervlak bij woningen die in de verkoop staan.
Bekijk hier de informatie over het correct berekenen van het woonoppervlak van een woning.

De gesprekspartner van tros radar was niemand minder dan de voorzitter van de NVM, de grootste branchevereniging voor makelaars.
Even wat uitspraken op een rijtje, gedaan door Ger Hukker van de NVM:

 • Makelaars zijn lui (met betrekking tot het woonoppervlak)
 • Makelaars meten niet na (ze kopieren de getallen van eerdere verkopen)
 • Er zijn makelaars die wel weten hoe het moet, maar het niet toepassen
 • Je moet kunnen vertrouwen op een NVM-makelaar

Hoeveel leden gaat de NVM verliezen?

Iets verder in het gesprek wordt de vraag gesteld wat de NVM gaat doen aan deze wanpraktijken. Naast het indienen van een klacht, wat voor de hand ligt, gaat Ger Hukker een stap verder. Hij zegt namelijk dat er, voor NVM-makelaars die niet mee willen werken of de juiste methoden bewust niet toepassen, “geen plek binnen de NVM voor die makelaar is”.

Dan lijkt het mij uitermate bizar als er geen ledendaling bij de NVM zal plaatsvinden. Zeker als er duidelijk is aangetoond, in de reportage van tros radar, dat de NVM makelaars het niet zo nauw nemen met het opmeten van het woonoppervlak, ondanks de trainingen en richtlijnen die er zijn.

Wat gaat de NVM doen?

Het lijkt mij geweldig als de NVM op hele korte termijn nog kortere metten maakt met een selecte groep makelaars die (nog steeds) van mening zijn dat ‘meer m2’ goed is voor de verkoop, terwijl er eigenlijk consumenten mee besodemieterd worden. Hang aan de grote klok dat je dat als NVM niet tolereert.
Want juist door dit naar buiten te brengen verstevig je het vertrouwen van de makelaar waar de consument op moet kunnen bouwen.

Het zal mij benieuwen hoe de NVM hiermee om zal gaan. Hoe denk jij dat de NVM dit gaat aanpakken?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

16 Reacties

 1. Ik wil er even op wijzen dat in 2006 ook al eens gewezen werd op het “verkeerd” berekenen van de woonoppervlakte door het merendeel van de makelaars in Nederland. Toen werd er beterschap beloofd door de beroepsgroep. Je ziet nu wat hun woord waard is.

  reageren
 2. Afgelopen maandagavond een zeer sterk optreden van de voorzitter van de NVM in Tros Radar met sterke statements.

  De NVM is een vereniging van topmakelaars en niet van sjoemelende makelaars. Voor dergelijke makelaars is er geen plek binnen de NVM. Sjoemelende makelaars behoren in het geheel niet actief te zijn binnen de branche. Verder wordt Funda aangepast: in plaats van het woonoppervlak wordt zeer binnenkort gesproken over inpandig gebruiksoppervlak, overige inpandige ruimte, gebouwgebonden buitenruimte en externe bergruimte.

  Voor de consument is het van belang om te weten wat hij koopt of laat taxeren. Met het gebruik van de meetinstructie NEN 2580 geeft men objectief de maatvoering door aan de consument.

  reageren
  • Het sterke optreden van Ger Hukker deel ik niet helemaal met je, echter, zoals Ed vd Bijl het ook al verwoordde, ga er maar aan staan! Onvoorbereid geconfronteerd worden met beelden waar je niet blij van wordt. Dus wat dat betreft, respect!

   Het is een goede zaak als funda zodanig aangepast wordt dat het eenvoudiger en duidelijker voor de consument wordt ze (mogelijk) gaan kopen.

   Laten we er vanuit gaan dat dit initiatief zsm wordt gevolgd door de andere woningsites.

   En als dan ook alle makelaars de informatie correct in voeren…
   Wow!

   reageren
   • Een sterk optreden, omdat Ger Hukker niet wegloopt voor de problemen, de hand in eigen NVM-boezem steekt en maatregelen treft.

    reageren
  • Beste Frits,

   Ik ben absoluut met je eens dat het zo moet zijn dat voor sjoemelende makelaars geen plek moet zijn. Nergens in NL dus, vandaar certificeren (zie mij andere commentaar hieronder), maar dan wel uniform en niet zoals nu met tal van afkortingen (lees opleidingen) van tal van afkortingen (lees zg branchevereningingen). De consument wil en kan dit echt niet volgen. Dit is mi een deel van de oorzaak van het negatieve beeld dat men van makelaars heeft.

   Ik deel echter niet je mening mbt Funda. Ik denk dat de gemiddelde consument niet zit te wachten op kreten als gebouwgebonde buitenruimte, overige inpandige ruimte, inpandig gebruiksoppervlak en externe bergruimte. Die wil gewoon horen hoeveel m2. Volgens mij kun je dat het beste doen door gewoon alle ruimten hoger dan 2m bijelkaar op te tellen en klaar(bij schuine daken van 1,5 m hoogte meten). Hoe eenvoudiger hoe beter. Natuurlijk heb je moeilijke sitiaties met ingebouwde kasten, etc. Het moet in iedergeval geloofwaardiger dan nu.

   reageren
   • Ik pleit liever voor een vergunningsysteem (zoals bij de AFM) voor een ieder die beroepsmatig actief is op het gebied van vastgoed, dus ook voor de makelaar en/of taxateur. Een certificeringsregeling wordt nog steeds niet voldoende erkend en zeker niet herkend door het publiek. Toepassen van- en communicatie over de uniforme meetinstructie NEN 2580 is eenvoudig en eenduidig.

    reageren
    • Vergunning/certificaat, hoe je het ook noemt, het moet inderdaad voor iedereen gelden en daardoor (h)erkenbaar zijn voor het publiek. Bovendien moet het a la AFM ook intrekbaar zijn. Maar ik vrees dat dat een utopie is. Voorlopig blijven de branche verenigingen lekker ieder hun eigen wiel uitvinden en met elkaar bakkeleien. Het zou de branche verenigingen veel energie en (ons) geld schelen als er iets uniforms kwam!

     reageren
     • Nog even, en de Overheid neemt maatregelen. Meetinstructie NEN 2580 is toch objectief en uniform.

   • Ongetwijfeld. Adeldom verplicht ook deze brancheverenigingen.

    reageren
    • Het wordt tijd dat, ongeacht de verschillen, de brancheverenigingen bij marktbepalende grote zaken gezamelijk gaan optreden.
     Komt alle makelaars ten goede imho.

     In ieder geval meer dan nu gebeurd
     (fotowijzer is een goed voorbeeld).

     reageren
 3. De reacties op het forum van Radar liegen er niet om. Er is geen vertrouwen in de makelaar. Dat heeft niks met NVM of wat dan ook te maken. Het VBO zorgde meteen voor een PE over dit onderwerp voor zijn leden en bracht dit ook naar buiten (ik weet niet of dit ook in Radar zat, ik heb de uitzending niet gezien). Het gaat niet om de fouten, er zullen altijd missers zijn, bewust of onbewust. Maar dan niet gaan wijzen, geen verhalen ophangen, maar in actie komen en de klant laten zien dat er een tekortkoming is geconstateerd en dat daar per direct aan wordt gewerkt! Hoe moeilijk kan het zijn.

  reageren
  • Dat is ook exact een van de vragen die ik stel: hoe gaat de NVM (maar ook de anderen) om met bewust foutief handelende makelaars?
   Overigens kan je de uitzending terugkijken via de link in de eerste paragraaf van de blogpost.

   reageren
 4. Het wordt tijd dat de NVM eens orde op zaken gaat stellen. Maar…. Dat gaat niet gebeuren. De NVM is nl. een ordinaire geldmachine en afhankelijk van de inkomsten (lidmaatschap, opleidingen) van haar leden. Minder leden betekent minder geld. De geschiedenis wijst uit dat je het als lid wel heel bond moet maken wil je geroyeerd worden. Ik ben zelf voorstander van een certificaat voor iedere makelaar, waarbij het certificaat bij wantoestanden ingetrokken wordt en je dus niet meer als makelaar kunt werken (zoals in bv de USA). Is ook veel duidelijker voor de consument. Hier wordt veel met de mantel der liefde bedekt omdat NVM en haar leden financieel afhankelijk van elkaar zijn.

  reageren
 5. De NVM is geen eerlijk transperante organisatie.
  Een NVM makelaar is geen garantie voor een bekwame makelaar.
  En dan de juridisch structuur binnen de NVM, in de Raad van Toezicht en in de Raad van Beroep zitten mensen welke mensen met tientalle nevenfuncties (President Recht bsnk Zwolle) welke alleen maar zitten te graaien.
  NVM krijgt van mij een bezem, dan kunnen ze hun eigen staatje schoonvegen, maar dat zal niet gebeuren, want de voorzitter van de NVM gaf zelf al aan de makelaar is lui.

  reageren

Geef een reactie

Google+