De huizenmarkt stort volgend jaar weer in

Helaas is de kans best groot dat de huizenmarkt en huizenprijzen begin volgend jaar weer instort.

Maatregelen als deze: klik hier, leveren volgens berekeningen van de Hypotheekshop betekenen voor veel mensen met een laag inkomen dat ze 20% minder hypotheek kunnen krijgen.

Dat betekent dus dat die mensen minder snel zullen gaan verhuizen, of minder hoog kunnen bieden en dat betekent dus dat de vraag afneemt en de prijzen dalen.

Oops!

Sommige banken (die dat tegen ons hebben beweerd maar van wie we hun naam vanwege bankpolicies niet mogen noemen) vertelden ons dat het vaak zelfs om 25% gaat. Dus dat veel mensen 25% minder hypotheek krijgen volgend jaar en hij verwacht dat de hypotheekmarkt begin volgend jaar verder verslechterd.

Het is zelfs zo, dat die banken vroeger, een paar jaar geleden werkte met een factor van 5 a 6. Dus als je bruto inkomen inclusief je partner, 40.000 euro per jaar is, dan mocht je een hypotheek krijgen van max 240.000 euro. Vanaf volgend jaar gaat die factor naar 3,5. Dan mag je dus maar 140.000 euro hypotheek krijgen!!!

Dat is 42% minder. En we hebben zelfs ook berichten gekregen van mensen die 50% minder hypotheek krijgen…

The following two tabs change content below.
Directeur van JAAP.NL.Al 15 jaar in de eCommerce.HP, Apple, Wehkamp, Sunweb, OMD... Wedstrijdzeiler, hobbyfotograaf.

Laatste berichten van Hans Voorn (toon alles)

9 Reacties

 1. Wanneer er geen beleidswijzigingen komen zal er een sprake zijn van een forse prijscorrectie op de woningmarkt. Verkopers doen er goed aan naar het volgende beeld te kijken:
  – overaanbod van woningen die Te Koop staan
  – kopers willen eerst verkopen
  – banken zijn voorzichtig
  – de rente stijgt
  – AFM en nibud scherpen eisen aan

  Een doemscenario dreigt met een forse prijscorrectie. Wil je je huis verkopen moet je:
  – een scherpe verkoopprijs hanteren
  – het huis moet er goed onderhouden bijstaan
  – de presentatie moet 100% zijn
  – de communicatie maximaal funda plus andere sites, sociale media inztten
  – je moet de koper tegemoet komen met de overbrugging, 6-maanden optie, meeverhuizen van de oude hypotheek
  ………en last but not least een eerlijke en actieve makelaar in de arm nemen.

  Succes maar zet je huis goed in de verkoop of doe het niet. En kies liever voor een beetje snelle pijn dan dat je lang met een onverkocht huis blijft zitten. Zeker als je wilt doorverhuizen naar een andere duurdere woning liggen de kansen nu voor het oprapen. Dan verlies je iets op je huidige woning maar de lagere prijs van de volgende woning zal dat ruimschoots goedmaken.

  reageren
 2. Het is gewoon afwachten met welke percentage per maand het aantal “onverkoopbare”, lees: langer dan 1 jaar te koop staande, woningen toeneemt. En dit percentage gaat hoog zijn………

  reageren
 3. En op BLOG.JAAP.NL stond dit artikel binnen 1 dag op nr 1

  ;o)

  reageren
 4. Grappig, een paar dagen na deze blog is het ineens nieuws op ieder journaal… Ik durf toch wel te beweren dat ik de aanstichter ben.

  ;o)

  reageren
 5. Denk dat Hans een goed punt heeft met het effect van de maatregelen die nu worden genomen. Nog los daarvan zijn er heel wat factoren die 2011 geen geweldig jaar gaan maken voor huizenprijzen + transacties. Heb er ook een flink stuk over geschreven op mijn blog.

  Het is waarschijnlijk niet de meest populaire mening om te hebben :-)… maar als mensen minder hypotheek kunnen krijgen en de Staat wordt gedwongen om te bezuinigen op stimulans maatregelen, dan gaat dan zijn weerslag hebben op de markt.

  Arno

  reageren
 6. Er is meer om voor te vrezen:
  1. minder geld van overheden voor het stimuleren van de woningmarkt, 2. nieuwbouw ligt op zijn gat, 3. beperkte financieringsmogelijkheden (NIBUD richtlijnen), 4. beperking tophypotheken en versneld aflossen (voorstel AFM), 5. eventuele stijging hypotheekrente, 6. sterke stijging gedwongen verkopen afgelopen maanden, 7. verzoek eerste kamer om de discussie over de hypotheekrente te heropenen

  Afwachten wat de markt gaat doen.
  Nu verkopen?

  reageren
 7. @Hans,
  Als je gelijk krijgt, dan is dat desastreus voor de huizenmarkt. De vraag is: hoeveel realiteit kan een individuele verkoper aan? Op 13 januari komt de NVM met een prognose voor 2011. Deze overwegingen worden zeker meegenomen. Dank voor je waarschuwing.

  reageren
 8. Enige realiteitszin is voor huizenkopers en huizenverkopers erg belangrijk. Zoals wij er nu op kantoor tegenaan kijken is als volgt: Volgens de nieuwe NHG normen mogen gemiddelde gezinnen tussen de € 7.500,– en € 10.000,– minder lenen. Dat heeft direct een weerslag op de huizenprijzen of de volumes omzet op de huizenmarkt. Ik deel niet de mening dat en masse mensen maar 50% kunnen lenen dan vóór de maatregelen.
  de makelaars zijn druk bezig om de realiteit te brengen in de markt. zie bijvoorbeeld mijn column op de NVM website (en ook geplaatst op deze Scherpe Pen). http://nieuws.nvm.nl/columns/philipine%20vinke.aspx
  Wat kan Jaap bijdragen?

  reageren
  • Eens, 50% minder lenen en masse is het niet. EEN effect op de huizenmarkt is het zeker wel.

   Ik denk dat het gemiddeld 20-25% minder hypotheek betekent.

   reageren

Geef een reactie

Google+