Complottheorie

Het is bewust dat er niets verandert. De woningmarkt wordt weloverwogen gelaten zoals het is. De regering heeft daar alle baat bij om andere problemen het hoofd te bieden, op te lossen of er door te drukken. Jammer voor de makelaar, maar de overheid heeft een groter belang dan het vlot trekken van de vastzittende verkoop van huizen. Geloof je me niet?

Krimpregio’s

Nederland vergrijst, iedereen trekt naar de steden toe en het platteland loopt leeg. Doordat de huizenprijzen hoog blijven en er te weinig geld is wat door de banken uitgeleend wordt is menigeen genoodzaakt om te gaan verhuizen naar plaatsen waar de huizen nog wel betaalbaar zijn. Juist, de krimpregio’s! Op deze manier wordt de leegloop van die gebieden in ieder geval minder. Zoek je een twee-onder-een-kap woning met 1500m2 tuin? Die heb je al voor €80.000.

Aardgas

Kolen stinken en vervuilen, olie raakt op. Aardgas wordt weer steeds belangrijker. Waar zit dat aardgas? Juist, Oost-Groningen wat eveneens een krimpgebied is. Door werkgelegenheid naar die regio te sturen worden weer meerdere vliegen in een klap geslagen. Betaalbare huizen, met werkgelegenheid en (gedeeltelijk) oplossen van het energie- en milieuprobleem.

CO2

Barendrecht is er vanaf. Nu mag jij 3x raden waar de opslag naar toe gaat… Exact! Om verzakkingen te voorkomen wordt de CO2 opgeslagen in de leeggepompte aardgasvelden. Nog meer werkgelegenheid in krimpregio’s. Zie je het patroon al?

Mergelgroeves

De laatste mijn ging in 1973 dicht. Er gebeurt niets meer mee en de werkloosheid en armoede is hoog in dat gebied, nog een krimpregio. De energiebehoefte stijgt en dat kunnen we niet alleen opvangen met zon- en windenergie. Er gaan meer kerncentrales komen. Het afval, dat kan mooi in de mergelgroeves opgeslagen worden. Alweer een krimpregio gered!

Filedruk

Filedruk opheffen

Ook dit jaar in de verkiezingscampagnes was het terugdringen van de files een hot issue. De echte oplossing die de verschillende partijen willen gaan doorvoeren werd niet genoemd om onrust te voorkomen. Met bovenstaande maatregelen/oplossingen, hoe je het maar wilt zien, zullen meer en meer medewerkers gaan telewerken zoals dat vroeger heette. Tegenwoordig heeft men het over Het Nieuwe Werken, gevolg hiervan is dat de filedruk drastisch zal terugdringen. Minder asfalt en minder verkeer is weer goed voor het milieu.

Makelaars

Er zijn er teveel. Wanneer de woningmarkt nog een paar jaar op het huidige niveau blijft wordt dat aantal vanzelf minder. Dat is de collateral damage van dit plan. Jammer dan, zo zegt men in Den Haag. Het belang van die paar makelaars die hun boterham op een andere manier moeten gaan verdienen weegt niet op tegen de vele voordelen zoals hierboven genoemd.

Verbazingwekkend wat je ’s avonds laat in de auto op de A1 allemaal kan bedenken…
Fijn weekeinde!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

5 Reacties

 1. Ik denk dat de politiek op dit moment meer bezig is met het in stand houden van de EUR.

  Het valt me op dat je niet benoemd dat de huurmarkt wel hervormd wordt.. Waarom is dit het geval denk je?

  Nee, om de woningmarkt weer op de rit te krijgen zal het gehele fiscale stelsel herzien moeten worden. Immers werkt het huidige systeem alleen bij een opgaande trend. Die tijd is geweest en komt wellicht pas weer terug als de kinderen van onze kinderen een huisje wensen te kopen.

  De orgie van de onuitputtelijke hoeveelheid (papier)geld is definitief ten einde gekomen. Alles is gebaseerd op schuld. De maatschappij begint eindelijk in te zien dat het op deze manier niet langer kan. Als de jongere generatie alleen met overheidssubsidie en 100% aflossingsvrije hypotheken een starterswoning kan betalen in een krimpregio dan is er toch iets verschrikkelijk fout in de maatschappij? Deze mensen mogen straks wel de pensioenen betalen van de generatie die 22 jaar geprofiteerd heeft van een stijgende huizenprijs. En wat hebben zij als ze met pensioen gaan? Waarschijnlijk alleen een restschuld. Want er is immers vrijwel niets afgelost. En wat er met pensioenen gaat gebeuren dat is ook nog maar de vraag.

  Nee, de woningmarkt is in en in verrot! Als banken nu schreeuwen dat woningen in krimpgebieden gesloopt moeten worden om de huidige ‘waarde’ op peil te houden waar ben je dan mee bezig? Alles is volledig gebaseerd op zelfverrijking ten koste van anderen.

  Het huidige kabinet biedt met het ‘behoud’ van de HRA een schijnzekerheid. Het is onhoudbaar en iedereen weet het. De rekening van de afgelopen jaren moet nog betaald worden.

  Als je in deze tijd het lef hebt om in een doodgewone wijk in Hilversum een simpele hoekwoning van 120m2, 300m3 en 250m grond voor 600k te koop aan te bieden dan mag je wat mij betreft failliet gaan. Totale waanzin!

  En wie hou je nu voor de gek als je oude voorraad huizen op Funda twee dagen weghaalt om ze vervolgens weer als nieuw aan te bieden? Laat de NVM haar onbegrijpelijke statistische formules op deze gegevens los?

  Stel je voor, de markt komt om een of andere rare reden weer op gang. Wat doen de mensen die tot nu toe nog even gewacht hebben? Precies, weer 100k huizen in de verkoop. M.a.w., ik koester een diep respect voor makelaars die het komende feest overleven. Want alleen die makelaars zijn met gezond verstand bezig geweest… De rest zal krijgen wat hen toekomt!

  reageren
 2. Heerlijk, ik houd van complottheorieën, zij zijn dé jus op de vette schotel van vermaak voor het volk.
  De gesignaleerde trends zijn waar, maar zoals Marijn al zegt: de complottheorie is te veel eer voor een wankel en beginnend kabinet.
  De feiten liggen er, de samenhang is een toeval. Maar door het als een complot te brengen krijg je wel aandacht voor de barre omstandigheden. Daarom toch een compliment!

  reageren
 3. Mmm, zou waar kunnen zijn, maar zoals met zovele complot theorieën is dat net de crux. Ik geloof niet dat ze het bewust doen, dan geef je ze te veel eer.

  reageren
 4. Goed geschreven, maar ik ben het er niet mee eens! Of ik prik niet door het cynisme heen, dat kan ook natuurlijk! Han kiest de titel heel goed ‘complottheorie’, en in complottheorie wordt van een organisatie een hele grote mate van organisatie en geheime discipline verwacht die er in werkelijk niet is.

  Complottheorieen worden meestal gebruikt voor iets dat wel gebeurt, zoals de aanslagen op de Twin Towers. De verklaring voor iets dat niet gebeurt, zoals in dit geval is eigenlijk veel gemakkelijker.

  Als je de woonmarkt wil hervormen, zal er iets gebeuren met hypotheekrenteaftrek. En dat is een taboe voor veel PVV, VVD en CDA stemmers. En laten die nou net aan de macht zijn…..

  reageren

Geef een reactie

Google+