10 redenen om niet mee te doen aan de Open Huizen Route

Open Huizen RouteVandaag kwam ik, via twitter, een interessante blogpost tegen.
Een makelaar die behoorlijk actief is in het online gebeuren stelt met 10 punten waarom zij niet meedoen aan de Open Huizen Route.

Dat is stof tot nadenken, maar zeker ook tot discussie. Roept u maar!

De nieuwe makelaar uit Brielle geeft u 10 redenen om níet mee te doen aan de open huizenroute op Voorne-Putten

Het is een pakkende titel, maar volgens ons wel waar. De landelijke open huizenroute werkt niet!

 1. Het kost veel geld, betaalt u de makelaar al niet meer dan genoeg ten opzichte van de geleverde diensten?
 2. Tijdens een open huis moet u zelf de bezichtigingen verzorgen terwijl de makelaar zelf zijn neus niet laat zien.
 3. 80% van de verkopers ontvangen geen kijkers, zonde als u net op tijd uw woning aan kant heeft en heel de dag in spanning hebt zitten wachten op die ene koper.
 4. Voor 70% van de kijkers is het een leuk dagje uit en meer ook niet.
 5. De overige 30% vindt het erg interessant om te zien wat voor dikke flatscreen u aan de muur heeft hangen en let vooral op de inbraakgevoeligheid.
 6. De makelaar wordt nog meer gespekt bovenop de dure courtage die al gerekend wordt, ze verdienen al genoeg.
 7. Uw hoge verwachtingen worden niet waargemaakt. Als mensen echt serieus zijn dan plannen ze wel een bezichtiging.
 8. U kunt het ook heel goed zelf organiseren zonder veel kosten te maken.
 9. U bent met elk ander huis in de buurt in concurrentie, omdat deze ook meedoet met de route!
 10. Minder dan 1 op de 100 huizen wordt verkocht op de open huizenroute.
The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

13 Reacties

 1. Bij ons doen onze opdrachtgevers ook zonder extra kosten mee. wij rekenen geen extra kosten omdat in onze filosofie juist iedereen mee zou moeten doen. We zijn nu 12 dagen voorbij het laatste open huis. Van de ruim 50 deelnemers, heb ik net de zesde mogen feliciteren met de verkoop van de woningen. Dat is behoorlijk boven ons gemiddelde. Daarom doen we de volgende keer met zo veel mogelijk woningen mee.!

  reageren
 2. Goed dat Marco de oneliners beantwoord. Ik heb de afgelopen jaren bijgehouden hoeveel bezoekers ons openhuis trok. Dit waren er altijd tussen de 1,3 en 2,4 per woning.

  reageren
 3. Ik laat mij graag leiden door bereikte resultaten door welke actie danook.

  Lever als makelaar werkelijk toegevoegde waarde aan je klanten: begeleid het aan- of verkoopproces op een wijze passend bij de wensen en de verwachtingen van de individuele klant (en natuurlijk bij de makelaar).

  Die toegevoegde waarde is waardevol. Makelaars zijn te vaak bezig om hun (in mijn ogen te lage) courtage te verkopen in plaats van hun specifieke (maatwerk)diensten die hoog worden gewaardeerd, ook financieel.

  reageren
  • Je bedoelt dat hij een reclamepraatje houdt om niet hard te hoeven werken! Helemaal mee eens! Een makelaar heeft immers een inspanningsverplichting en ook ik heb aanwijsbare goede resultaten met open huizen dagen en met mij nog zeer veel anderen.
   Fijn dat je het met ons eens bent!

   reageren
 4. Ik sluit me aan bij mijn collega’s. Prima verwoord! Alleen blijf ik nog met een ding zitten. Vroeger hebben ze mij altijd geleerd dat je kritiek mag hebben, maar dan ook met een alternatief moet komen. Zo blijft het een beetje goedkoop kritiek ‘spugen’. Lekker makkelijk!

  reageren
 5. Heb me af zitten vragen wat de echte reden is dat deze makelaar dit schrijft en even op zijn site gekeken. Als je vindt dat andere makelaars te veel verdienen en jij voor 1500,- excl BTW je huis kunt verkopen dan kun je gewoon niet aan een open huizen dag mee doen! Kost te veel voorbereidingstijd en dan ga je dus maar redenen verzinnen om niet mee te doen.
  Zo kan ik ook voor E 1500,- excl BTW woningen te koop zetten!

  reageren
 6. Jammer dat de schrijver geen goed onderzoek heeft gepleegd:

  1. De meeste makelaars rekenen niets voor deelname aan een Open Huis Route, hooguit voor geplaatste advertenties ter promotie van het object.

  2. Om meerdere woningen open te stellen is het voor de makelaar niet te organiseren om bezetting te verzorgen. Een goede makelaar gaat die dag zelf wel een aantal panden langs om te kijken hoe het met de belangstelling staat.

  3. Uit ervaring weet ik dat 80% van de objecten wél bezoekers ontvangt.

  4. Dit punt is niet te peilen omdat geen enkele klant dit laat weten als je ze na de route nabelt.

  5. Ook dit lijkt onzin. In mijn 15 jaar ervaring is er nog nooit een inbraak gepleegd in een te koop staand pand.

  6. Een makelaar verdient helemaal niet genoeg :-). Nee, zonder gekkigheid, dit is natuurlijk onzin. U wilt uw huis verkopen, de makelaar ook. Hij krijgt tenslotte pas zijn vergoeding als de transactie tot stand is gekomen. De huidige problemen bij diverse makelaars door de teruglopende markt geven al aan dat de vergoeding zeker niet buiten proportioneel hoog is.

  7. Juist in de huidige markt, waar de kopers absoluut geen moeite willen doen, is een laagdrempelige mogelijkheid om een huis te bezoeken precies wat de consument wil. Het maken van een afspraak is vaak te lastig, de klant wil gewoon op zaterdag komen kijken wanneer het hem/haar uitkomt.

  8. Als een particulier alleen een Open Huis organiseert, wekt dat juist vaak argwaan bij een consument. Waarom is er geen makelaar ingeschakeld? Is er iets mis met het huis? Verbergen ze iets? (Opmerkingen gehoord in de dagelijkse makelaarspraktijk van klanten).

  9. Tsja, dat klopt. Maar dat bent u zonder Open Huis ook. Er is nu eenmaal veel aanbod op het moment.

  10. Graag zou ik het onderzoek willen lezen waar dit cijfer uit blijkt. Volgens mij is het namelijk nooit onderzocht. Na elke Open Huizen Route worden er woningen verkocht, direct of indirect als gevolg van de Open Huizen Route.

  Mochten mensen twijfelen over het nut van een open huizen route, mail me gerust op marco@m2makelaars.nl. Het is geen wondermiddel, maar wat in dit artikel gesteld wordt, raakt kant noch wal.

  Marco van der Knaap

  reageren
  • blij dat jij, tov mijn korte reactie, dit zo goed te verwoorden! dank en ik sluit me er volledig bij aan!

   reageren
   • Bedankt Esther! En ook nog bedankt voor jouw vorige post. Ik heb dat boek over die gehaktballen ook en nog maar een klein stukje gelezen. Ik was laatst op de ‘Dag van de ondernemer’ (aanrader overigens!) en volgde daar een workshop waar precies werd gezegd wat jij in jouw blog ook stelt: communicatie, ook als er niets te zeggen valt. In de top 5 van redenen waarom men wisselt van leverancier staat communicatie (het gebrek ervan uiteraard) op nummer 1! De prijs van de leverancier staat pas op plaats 5. Naast communicatie is ook het inlevingsvermogen, meedenken en kwaliteit belangrijk.
    Ik ga zaterdag al mijn opdrachtgevers bellen. En dat vervolgens elke maand doen.

    reageren
  • Grote buiging voor deze gedegen reactie!

   reageren
 7. Eens met Esther en ook absoluut oneens met de schrijver van dit stuk. Ik zou bijna denken dat de schrijver geen ervaring heeft met het organiseren van een succesvolle route en daardoor niet weet wat er bij komt kijken….

  reageren
 8. Jammer, dat deze makelaar niet laat zien wat zijn krachten zijn ipv een ‘ongegrond’ verhaal op het internet te zetten. Gelukkig kan het ook anders!

  reageren

Geef een reactie

Google+