10 Redenen om geen huis te kopen

Nu is de beste tijd om een woning te kopen! Veel aanbod, lage hypotheekrente dus een goede kopersmarkt. Iedereen roept en schrijft het. De marktcijfers van de NVM vertellen ook al goed nieuws. Top!

Terug naar de realiteit. Er zijn natuurlijk ook redenen waarom het niet verstandig is om een eigen woning te kopen. Ik heb een opsomming gemaakt van 10 redenen waarom het beter is om geen woning te kopen. Zeker als er al enige twijfel heerst zal dit lijstje een goede leidraard bieden. Wanneer er meerdere redenen van toepassing zijn: opgepast! Wees uiterst voorzichtig met het kopen van een woning.

1 – Geen eigen geld
Het is niet meer zo vanzelfsprekend als in het verleden om 100% van je woning te financieren, plus de kosten koper. Al helemaal niet als er dan ook nog een nieuwe keuken of badkamer meegefinancierd wordt.
Met eigen geld is het verkrijgen van een hypotheek simpelweg eenvoudiger.

2 – Kredietnotering
Geregistreerd bij het BKR staat iedereen wel, de vraag is of het kredietadvies positief of negatief wordt op basis van die registratie. Met een, zoals het in de volksmond heet, ‘negatieve BKR registratie‘ is de kans op het krijgen van een hypotheek slecht, of de rente van die hypotheek wordt ondraaglijk hoog. Want… Let op: Geld lenen kost geld!

3 – Te hoge maandlasten
Wanneer de maandlasten al meer dan 50% van het inkomen vergen, is het risico te groot om daar ook nog een hypotheek aan toe te voegen. Advies van een goede financiële adviseur (niet je makelaar) is hier zeker op z’n plaats – een gewaarschuwd mens moet extra voorzichtig zijn.

4 – Geen zekerheid op werk
Zonder inkomen wordt het afbetalen van een hypotheek problematisch, met verlies van het huis als risico. De woning is immers het onderpand van de lening (hypotheek). Zelfstandigen merken het al langer, het verkrijgen van een hypotheek is al zeer moeilijk voor die groep. Financiële instellingen wensen nu eenmaal graag zekerheid. Een  vaste baan zie zij nog steeds als ‘veilig’. Menig ontslagen medewerker weet wel beter.

5 – Als huren veel goedkoper is
Een dak boven het hoofd is een basisbehoefte. De goedkoopste optie voor die basisbehoefte hoeft niet altijd de juiste te zijn. Bij huren is het geld ‘weg’, terwijl je bij een eigen huis ‘investeert’ in je eigen onroerend goed. Ondanks de fluctuaties van huizenprijzen is het nog altijd een van de beste manieren om je geld te ‘beleggen’.
Wanneer huren 35% of meer goedkoper is dan kopen (in dezelfde buurt waar je graag wilt wonen) dan is dat duidelijk de betere keuze.

6 – Als je vaak verhuist
Een huis kopen is een lange-termijn keuze. Wanneer je vaak van locatie wisselt is het een belemmering als het huis niet verkocht raakt. Het vertraagt de plannen, wekt frustratie op en de kans is zelfs aanwezig dat de woning met verlies verkocht wordt. Dan is het wel erg duur wonen…

7 – Instabiele relatie
Uiteraard zijn er ook singles die een woning kopen, het gros echter zijn nog altijd partners. Het kopen van een huis zal de relatie echt niet ‘redden’ als die al onder druk staat. Net zo min als het dan-maar-gaan-trouwen of het ‘nemen‘ van kinderen. Een huis staat op een stevig fundament. Wanneer de relatie niet ook een gedegen fundament heeft is het verstandiger om niet te gaan kopen.

8 – In een neergaande markt
Elke makelaar zal dit direct tegenspreken. Juist ‘nu’ is het moment om te kopen. Echter bedenk dit, wanneer de markt met 15% is gedaald en volgens de makelaar echt niet verder zal dalen, maar het toch doet dan is je investering direct minder waard. Wanneer je voor de lange termijn koopt valt dat allemaal wel te overzien. Probeer altijd onder de marktwaarde te kopen bij een neergaande markt.

9 – Wanneer je veel reist
Even tussen ons gezegd, wanneer je veel reist, waarom heb je dan een huis nodig? Ook een niet gebruikt appartement moet betaald worden, inclusief de kosten voor de vereniging van eigenaren. Zelfs als je er maar weinig bent.

10 – Iedereen doet het
Een woning kopen hebben we het dan dus over. De Amerikanen hebben daar een fantastische uitdrukking voor: Keeping up with the Joneses. Mensen zijn jaloers van aard, wanneer de buren een dikke auto kopen voel je zelf vaak de drang om ook een dikke bak aan te schaffen. Overburen een dakkapel, jij een serre! Zo, lekker puh.
Is het nodig om er meer over te zeggen? Nee toch!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

12 Reacties

 1. Makelaars (en sommige banken) roepen natuurlijk dat je nu een huis moet kopen, omdat ze in moeilijkheden zitten of de markt weer willen aanwakkeren. Mensen die er financieel goed voorstaan kunnen gerust een huis kopen. Mensen die maar net een huis kunnen betalen doen er goed aan te wachten.

  reageren
  • Beste Dennis – dank je voor je feedback! Uiteraard is het zo dat er makelaars en hypotheeknemers zijn die het moeilijk hebben en daarom de markt willen ‘aanwakkeren’.

   Echter, als je als consument er financieel stabiel voor staat, is het momenteel wel degelijk een goede tijd om een huis te kopen.

   De rente is laag, het aanbod is groot en de prijzen zijn lager dan een aantal jaren geleden. Het heet dan ook niet voor niets een kopersmarkt.

   Mensen die maar net een huis kunnen betalen doen er altijd beter aan om te wachten, of hun wensen/eisen voor de woning bij te stellen waardoor het huis wel betaalbaar wordt (minder groot, andere locatie etc.). Daar veranderd de ‘crisis’ niets aan.

   reageren
  • Ben zelf ook op zoek naar een eerste huis. Mijn situatie is zeer stabiel, toch maakt de markt me zenuwachtig. Stel dat ik een huis koop en deze nog 10% in waarde daalt. Niks aan de hand, want als je lang genoeg wacht stijgt het vast wel weer. Maar wat nu als ik groter wil gaan wonen of dat het huis me toch niet bevalt. Dan kost me dit een hoop geld. Huren is geen optie in mijn woonplaats, omdat er een lange wachtlijst is.

   reageren
   • Heel logisch. Iedereen wil graag op ‘het juiste moment’ kopen; als de prijs precies op het laagste punt is en vervolgens gaat stijgen. Maar wat is erger: Nu kopen, 5% waarde daling en over 5 jaar 10% waardestijging of 5% duurder kopen en over 5 jaar 10% waardestijging? Dan is nu kopen de goedkopere optie. Leg die vraag maar eens voor aan een makelaar die jij vertrouwt. Mocht je een goede makelaar zoeken, neem dan even contact op (info @t descherpepen punt nl).

    reageren
 2. De titel is niet juist gekozen, deze had moeten luiden;

  “De 10 reden waar u rekening mee moet houden, als u een huis wilt kopen!”

  reageren
  • Mijn excuus als de titel een verkeerde indruk heeft gewekt.
   Ik wil de titel graag kort en krachtig houden, tevens moet het aanleiding geven tot het lezen van het bericht. De voorgestelde versie dekt de lading zeker beter, maar voldoet niet aan de andere criteria, imho.

   reageren
 3. De 10 redenen klinken allemaal erg logisch. In de praktijk ligt het allemaal veel genuanceerder en zal de uitgangspositie per persoon varieren. Hiervoor heb je inzicht nodig in de markt. Wel maak je altijd met de kennis van nu een keuze en achteraf is iedereen heel wijs.

  reageren
  • Jolanda – op zich klopt dat wel en iedere situatie is anders. Algemeen gesproken echter zijn bovenstaande punten wel degelijk redenen om goed te overwegen of kopen wel de beste/juiste keuze is. Wanneer makelaars hun klanten goed kwalificeren is er geen vuiltje aan de lucht.

   reageren
 4. Dit geldt natuurlijk altijd, wat voor markt er ook is. Alleen punt 8 wijzigt dan. Maar zoals je nu ziet aan de hypotheekrente: http://bit.ly/8Zne18 dat blijft koffiedik kijken.

  reageren
 5. Goed stuk, als alle kopers eerst 10 maal groen licht halen in deze enquete, is het tijd om te kopen.

  reageren

Geef een reactie

Google+