Hoe voorkom ik betalingsproblemen met mijn hypotheek?

hypotheekcrisisDuizenden mensen die hun hypotheek de komende jaren moeten verlengen, kunnen in de problemen komen. De hypotheekrente is sinds 2003 gestegen van 3,2% naar bijna 6% nu. Dat betekent dat uw maandlasten bij verlenging bijna zullen verdubbelen. Kan gebeuren, zal uw buurman zeggen. U had die lage rente langer dan zes of zeven jaar vast moeten zetten. De kans is groot dat de rente ooit weer zou gaan stijgen.

Voor een deel heeft de buurman gelijk. Maar wat nu? Probleem is dat een grote groep mensen die hogere lasten niet (meer) op kan brengen. Om dit te voorkomen is het verstandig nu al goed naar uw hypotheek te laten kijken.

Wat is op dit moment uw maandlast en met welk rentevoorstel zal uw bank gaan komen. Uw adviseur kan uitrekenen wat de consequenties voor uw maandlast zullen zijn. Via o.a. de website van het Nibud kunt u samen met uw adviseur bepalen wat voor u een verantwoorde maandlast is. Daarnaast zijn er wel wat tips om de maandlasten stijging te beperken. Zo is het niet raadzaam om klakkeloos het renteaanbod van uw bank te accepteren. Uw adviseur kan voor u shoppen naar een betere aanbieding. Tevens zijn de overlijdensrisicopremies de laatste jaren sterk gedaald. Een overstap van verzekeraar kan lonend zijn.

U kunt ook vragen of uw bank uw huidige rente wil middelen met de nieuwe zodat uw rente minder snel stijgt. Kortom er zijn wel mogelijkheden om de klap minder hard te laten aankomen, maar dan zult u zelf het initiatief moeten nemen.

The following two tabs change content below.
Directeur Bröring ERA Makelaars, gevestigd te Almere. RMT en Hypothecair planner

Laatste berichten van Geert Bröring (toon alles)

6 Reacties

 1. Tja, als je altijd het onderste uit de kan wilt (korte looptijd lage rente) dan weet je wat voor risico je loopt.

  Geen medelijden met deze mensen. Ze weten waar ze voor kiezen.

  reageren
  • Ik kan je mening goed begrijpen, alleen betreft het hier een 6 jaar vaste renteperiode. Heeft vooral te maken met de acceptatie voorwaarden van banken in die tijd. Als je langer dan 5 jaar de rente vast zette, mocht je toetsen op werkelijke lasten en kon je dus meer lenen.

   reageren
 2. Goed stuk, Geert. Feit is dat bij de huidige geldverstrekker blijven geen must is, maar inderdaad vanuit de passieve houding van huiseigenaren wel een onwenselijke situatie creëert. Goed dat je het aan de kaak stelt.

  reageren
  • Dank voor je reactie!Ik ben het uiteraard helemaal met je eens!

   reageren
 3. Helder en absoluut terecht dat je in dit artikel op de mogelijkheden wijst. Teveel mensen wachten lijdzaam het rentevoorstel van de bank af zonder zelf pro-actief te handelen. Terwijl er zoveel mogelijk is.

  En als dan dat rentevoorstel staat menigeen nog te laat op uit zijn luie stoel.

  Voorkomen dat je te laat bent met reageren en automatisch het nieuwe rentevoorstel effectueert kan bijvoorbeeld simpel door het per vervaldatum in eerste instantie in een variabele rente om te laten zetten. Zodat je alsnog op je gemak kan gaan shoppen bij anderen. Een hypotheek met een variabele rente kan je immers boetevrij aflossen als je overstapt naar een andere hypotheek van een andere aanbieder.

  De overlijdensrisicoverzekering opzeggen is misschien nog wel een snellere manier om geld te verdienen. Immers een heel simpel product die jaarlijks opgezegd kan worden en vaak tegen een aanzienlijk lagere premie bij een ander kan worden aangevraagd.

  Denk er dan alleen wel om dat de medische acceptatie roet in het eten kan gooien. Nooit de bestaande polis opzeggen (hooguit pro-forma opzeggen) voor de nieuwe polis door de medische acceptatiemolen is gegaan.

  reageren
  • Dank voor je reactie. Goede opmerking over kiezen voor een variabele rente om tijdwinst te boeken. Je moet je overigens wel realiseren dat dit uiteindelijk niet voor iedereen de beste optie is. Zaak blijft e.e.a. goed af te stemmen met je adviseur.

   reageren

Geef een reactie

Google+